Kinyitja a palackot, és döglött a bor?

kinyitja-a-palackot-es-doglott-a-bor.png
Fektetve vagy állítva?

Néhány évvel ezelőttig a válasz egyértelműnek számított. A bort fektetve kellett tárolni, hogy a parafa dugó érintkezzen a nedvességgel, és ne száradjon ki. Ha ugyanis kiszárad, a térfogata csökken, és a palackba jutott levegő lassan és módszeresen kinyírja a bort.

Manapság azonban egyre több palackot zárnak le csavarzárral, szilikon vagy üvegdugóval. És nemcsak a friss, gyorsfogyasztásra, hanem a komolyabb, érlelésre szánt tételekkel is így bánnak. Az osztrákok ebben például élen járnak. Miért? Mert rájöttek, hogy nem is olyan biztos, hogy a dugón keresztül lélegzés jót tesz a bornak.

Egyre többen vallják, hogy a cél minél tovább megőrizni a bor palackozás kori állapotát. Persze ennek az is feltétele, hogy a bor palackozáskor valóban fogyasztásra kész, érett állapotban legyen. Nagy bordeaux-i pincészetek is kísérleteznek ebben a témában. Komoly eredmények még nincsenek, de ha egyszer lesznek, akkor évszázados tévhitek dőlhetnek meg a borok fejlődését illetően. Lehet, hogy nincs is szüksége ehhez oxigénre. Annyira semmiképp, amennyi a parafa dugón keresztül jut a palackba.

A kérdés ugyanakkor még nem idejétmúlt. Ha azonban borunkat nem parafával zárták le, teljesen lényegtelen, hogy fektetve vagy állítva tároljuk-e hosszú távon.

Vissza
IntroWeb | 2014 - Weboldal készítés, SEO